16 Mayıs 2013 Perşembe



     14 MAYIS

 Benzer örnekler araştırmasında 2 çalışma dikkatimizi çekti. Sınıfta yaptığımız sunum ile birlikte bunu stüdyo ile paylaştık. Bu projeleri resimleri ve yapılış amacı ile birlikte paylaşmak istiyorum.

Göbeklitepe Kazı Alanı Örtüsü


  Bir kazı alanı olan Göbeklitepe'nin (Şanlıurfa) dış etkenlerden korunması için TRafo-Mimarlar bir örtü tasarladı.

  Tasarım öncelikle bulunduğu topoğrafyanın mimariye dönüşmesi olarak düşünüldü. Aynı zamanda örtünün hava akışına olanak sağlaması en önemli tasarım kararı olarak öne çıktı. Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından açılan davetli yarışmaya Türkiye'den olan tek katılım olan proje ikincilik ödülünü kazandı.





  İzmir Arkeoloji Parkı Örtü Tasarımı


  Projenin ana amacı, Arkeoloji Müzesi'nde açık alanda sergilenen yapıtların iklimsel açıdan korunması ve izleyiciler tarafından rahatlıkla gezilmesini sağlayacak bir örtü sistemini tasarlamak olmuştur.







  
  Ders esnasında tüm grupların sunumunu dinledik. Yapılan eleştiriler, yorumlar projenin gelişmesine yönelik katkılar sağladı. Bunlardan birisi, çelik yapının düşündüğümüzün aksine kolay montaj ve sökülebilme olanağı sağladığıydı. Diğer bir nokta iste yürüyüş yolunun tüm alanı rahatlıkla dolaştırabilecek ve sergileyecek niteliğe sahip olmasıydı. Burada tabi ki zemin iyi düşünülmeli ve 4 mevsim yürümeye elverişli ve de engelli insanların da kolaylıkla ilerleyebileceği niteliğe sahip olmalıydı. Tüm konuşmaların üzerine stüdyo olarak bir araya geldik ve önemli noktaları bir kez de hep beraber derledik. Sorun-çözüm ilişkisini pekiştirmeye yönelik bir çalışmaydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder